МЕНИ

Насловна » Актуелности

Актуелности

14.08.2018.

ГЕОЛОШКИ ЗАВОД СРБИЈЕ У СЛУЖБЕНОЈ ПОСЕТИ СЛОВАЧКОМ ГЕОЛОШКОМ ИНСТИТУТУ "ДИОНИЗ ШТУР"

На позив Словачког Геолошког института 'Диониз Штур' (SGDIS), трочлана делегација Геолошког завода Србије (ГЗС-GSS) била је у службеној посети организованој у три од четири регионална геолошка центра SGDIS-a од 27.-30. маја 2018. године.

Генерални директор др Бранислав Жец, и др Душан Вундер из одсека за међународну сарадњу упознали су делегацију ГЗС-GSS са руководством и колегама из SGDIS центра у Кошицама: начелником регионалног центра др Љубомиром Петро, начелницом одсека за примену сировинских материјала др Иветом Штириаковом, и њиховим сарадницима. У Списка Нова Вес SGDIS центар, српска делегација се упознала са функционисањем регионалног центра лабораторије: www.geology.sk/about-us/organization-chart/?lang=en. У SGDIS центру у Братислави налази се седиште SGDIS, где је низ прикладних презентација о кадровско техничком потецијалу изнело низ колега заступајући секторe и одсеке.

 Геолошки завод Србије у службеној посети словачком геолошком институту 'Диониз Штур'

С лева на десно: Проф др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије,др Бранислав Жец, генерални директор Геолошког института 'Диониз Штур' др Дејан Барјактаровић, помоћник директора Геолошког завода Србије

Посета је укључила детаљно сагледавање капацитета хемијске лабораторије у Кошицама (са 41 запослених), и Списка Нова Вес (која ради на развијању ремедијационе технологије), и геомехамичке лабораторје у Братислави. Испитују се како нови тако и постојећи узорци тј. узорци из фонда материјалне документације (ради усаглашавања резултата испитивања са новим детекционим лимитима инструмената). Државни институт SGDIS је успоставио мониторинг квалитета подземних вода и квалитета тла као природних ресурса од битног значаја за државу.

 ПГеолошки завод Србије у службеној посети словачком геолошком институту 'Диониз Штур'   Геолошки завод Србије у службеној посети словачком геолошком институту 'Диониз Штур'

Делегација Геолошког завода Србије у седишту Геолошког института 'Диониз Штур', Братислава

Посећен је одсек за издаваштво и промоцију, као и сектор за информатику који садржи одсеке за геофонд, геолошки информациони систем, IT, и централну геолошку библиотеку.

Програм је обухватио посету два од девет националних паркова: Словачки рај у близини Спишка Нова Вес места на истоку Словачке, и село Доновале у оквиру националног парка Ниске Татре у региону Банске Бистрице у централном делу Словачке.

Директор геолошког института Словачке је навео видове већ постојеће међународне сарадње (група централно Европских земаља), и веома прецизно их оценио, врло децидно и одлучно очекујући конкретизовање пословне сарадње са Геолошким заводом Србије.

Службена посета ГЗС-GSS делегације је у складу са Споразумом о сарадњи потписаног 13. јуна 2017. године између два геолошка завода.

19.03.2018.

СПЕЦИЈАЛНА ПОВЕЉА ГЕОЛОШКОМ ЗАВОДУ СРБИЈЕ

Поводом седамдесет друге годишњице Рударско-геолошког факултета, Геолошки завод Србије је на свечаној седници Савета Факултета од 9. марта добио специјално признање:

ПОВЕЉА Проф. БРАНИСЛАВ МИЛОВАНОВИЋ

Геолошки завод се овом приликом срдачно захваљује предлагачима и Жирију овог престижног признања.

 Специјална повеља геолошком заводу Србије

Специјална повеља геолошком заводу Србије

16.03.2018.

У СУСРЕТ EUROGEOSURVEYS 44RD GENERAL MEETING У БЕЧУ

Пре шест месеци у Београду је одржана 43. по реду Јесењи скуп EuroGeoSurveys (EGS), чији је домаћин био Геолошки завод Србије. Скупу су присуствовале делегације из земаља Европске Уније на нивоу директора и националних делегата геолошких завода, сталних и придружених чланица удружења, и делагација из Америке. Поред статутарних питања којима се EGS бавио на почетку заседања, Геолошки завод је у сарадњи са Рударско-геолошким факултетом и Министарством рударства и енергетике представио природне потенцијале Србије, као и законску регулативу у области рударства и геологије.

 У сусрет EuroGeoSurveys 44rd General Meeting у Бечу

др Славко Шолар, генерални секретар EGS-а, др Olivier Lateltin, благајник Извршног одбора EGS-а, Проф. др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије(с лева на десно)

 У сусрет EuroGeoSurveys 44rd General Meeting у Бечу

Синише Танацковића, помоћника министра МРЕ Александар Антић, министар рударства и енергетике Горан Триван, министар заштите животне средине са учесницима 43. Директорске радионице EGS-а(с десна на лево)

Скуп је завршен пригодном изложбом у Дому Народне скупштине Србије на тему „Геологија Србије“, и дводневном екскурзијом низ Дунав до Кладова.


Изложба „Геологија Србије“ у Дому Народне скупштине Србије

Изложбу је свечано отворио потпредседник Народне скупштине Проф. др Владимир Маринковић, и том приликом истакао да она представља својеврстан скуп природних богатстава Србије у виду резултата рада српских геолога.

Изложба „Геологија Србије“ у Дому Народне скупштине Србије

Проф. др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода и Проф. др Владимир Маринковић, потпреседник Народне скупштине са посетиоцима изложбе 'Геологија Србије' на свечаном отварању 11. октобра 2017

Господин Рабреновић се захвалио Народној скупштини, посебно председници Народне скупштине Маји Гојковић, на подршци у реализацији изложбе у оквиру годишњег скупа Европске асоцијације геолошких завода.

 Изложба „Геологија Србије“ у Дому Народне скупштине Србије   Изложба „Геологија Србије“ у Дому Народне скупштине Србије

Обраћање директора Геолошког завода Србије Проф. др Драгомана Рабреновића посетиоцима изложбе 'Геологија Србије'


Какав је бенефит данас

Предност сарадње завода у оквиру удружења је усаглашавање метода у геолошкој пракски из које следи регионална упоредљивост и континуитет добијених резултата. Чланством у EGS-у, Геолошки завод Србије добија право гласа у одлучивању предвиђеним Статумом удружења.

 • Из активности у EGSу инцирана је директнија сарадња са:
  • Словеначким геолошким заводом по пројекту ''Mineral Potential of the ESEE region''
  • Државним геолошким институтом 'Dionýz Štúr' из Словачке према потписаном Споразуму о сарадњи
 • Активности проистекле из учешћа EGS чланица у Horizon 2020 - GeoERA (ERANET Cofund) пројекту:

Након валидирања Геолошког завода Србије од стране Европске Комисије, Геолошки завод Србије је званично постао партнер GeoERA пројекта од 4. априла 2017. године. Геолошки завод Србије се јавио у оквиру групе завода са предлозима везаним за утицај климатских промена на подземне воде, и за разматрање минералне и термалне воде у тематској групи геотермалне енергије. Представници Геолошког завода су присуствовали радним састанцима обе тематске групе (Варшава, септембар и Беч, децембар 2017.) Сви GeoERA пројекти захтевају транснационалну и паневропску сарадњу, у којој се подстиче сарадња у истраживању између свих GeoERA партнера, како би се побољшала научна и техничка сарадња, и смањило дуплирање истраживачког напора.

06.03.2018.

Изложба „ГЕОЛОГИЈА СРБИЈЕ“ у Народном музеју у Крушевцу

Уз присуство посленика културе града Крушевца, геолога из Геолошког завода Србије и локалних медија, 2. марта у Народном музеју, отворена је изложба под називом „Геологија Србије“. Циљ изложбе је да се посетиоцима прикаже геолошка грађа и минералне сировинме земљине коре територије Србије, да се покаже биљни и животињски свет и њихов развој кроз геолошко време, да се представе најзанимљивији споменици природе. С друге стране, изложба показује и историју геолошке науке у Србији.

 Изложба „ГЕОЛОГИЈА СРБИЈЕ“  у Народном музеју у Крушевцу“

Изложба „ГЕОЛОГИЈА СРБИЈЕ“ у Народном музеју у Крушевцу

Изложбу су отворили директор Народног музеја у Крушевцу Горан Васић и директор Геолошког завода Србије проф. др Драгоман Рабреновић.

Изложба ће бити отворена до 5. априла.

05.03.2018.

СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ДРУГОГ СТЕПЕНА ЗА ГЕОЛОШКИ ЗАВОД СРБИЈЕ

На дан дражвности Републике Србије, Указом Председника Републике Србије, Геолоки завод Србије одликован је Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге и допринос развоју Српске геологије, коју су развијали Геозавод, Савезни геолошки завод и Геоинститут, чију традицију данас наставља Геолошки завод.

 Сретењски орден другог степена за геолошки завод Србије“

 Сретењски орден другог степена за геолошки завод Србијe

Година 2018, по много чему је јубиларна за геологију Србије у целини. Навршва се 170 година од оснивања и почетка рада организоване геолошке службе у Србији, 88 година од формирања Геолошког института Краљевине Југославије и 70 година од формирања Геозавода, Савезног геолошког завода и Геоинститута.

 Сретењски орден другог степена за геолошки завод Србије“

 Сретењски орден другог степена за геолошки завод Србије

Захваљујемо се Рударско-геолошком факултету, Српском геолошком друштву, Рударском институту, Академији инжењерских наука, Електропривреди, Институту за рударство и металургију Бор и Друштву геолошких инжењера и техничара Србије, који су препознали значај наших јубилеја.

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ АКТУЕЛНОСТИ

 Врх стране
 Министарство рударства и енергетике BEWARE Геолошки информациони систем Србије WEBGIS за геологију и рударство Јавне набавке Укидање печата