МЕНИ

Актуелности

01.04.2021.

Директор Геолошког завода Србије са председницом Општине Вождовац: Успоставити сарадњу Геолошког завода Србије са Општином Вождовац на пољу геолошких истраживања

Директор Геолошког завода Србије проф. др Драгоман Рабреновић и вд помоћница директора Јелена Кокот састали су се данас са председницом Општине Вождовац госпођом Иваном Томић Илић и њеним тимом. Повод за састанак је сарадња у геолошким истраживањима.

 Директор Геолошког завода Србије са председницом Општине Вождовац

"Општина Вождовац је просторно велика општина са сложеном геологијом, Геолошки завод Србије је вољан да сарађује са вама и помогне вам у решавању бројних геохазарда, давању експертских мишљења која вам даље према Граду може помоћи у процедури при тражењу средстава за санирање значајних објеката и низ других послова из домена геологије, и да заједничким радом све суграђане општине Вождовац чека светла будућност", истакао је директор Геолошког завода Србије Драгоман Рабреновић.

 Директор Геолошког завода Србије са председницом Општине Вождовац

Председница Општине Ивана Томић Илић представила је рад Општине и постигнуте досадашње резултате из области геологије и посебно истакла велико задовољство да Општина Вождовац оствари сарадњу са Геолошким заводом као Националном геолошком кућом у циљу решавања вишегодишњих проблема на територији општине настале геохазардом као и сарадње по основу других геолошких истраживања.

26.03.2021.

ОДРЖАНА 50. ДИРЕКТОРСКА РАДИОНИЦА И СКУПШТИНА EUROGEOSURVEYS

Због ситуације изазване пандемијом корона вирусом, 50. директорска радионица и Генерална скупштина EuroGeoSurveys (EGS) одржана је у onlajn формату у организацији секретаријата удружења са седиштем у Бриселу, 16. и 24. марта 2021. г.

EGS удружује 38 геолошких завода Европске уније (ЕУ) и држава кандидата за пријем у ЕУ, што обједињује неколико хиљада геолошких стручњака. Геолошки завод Србије (ГЗС) је пуноправна чланица EGS-a од мар 2015. г.

ОДРЖАНА 50. ДИРЕКТОРСКА РАДИОНИЦА И СКУПШТИНА EUROGEOSURVEYS

Из агенде скупа издвајамо изложени прогрес Establishing the European Geological Surveys Research Area to deliver a Geological Service for Europe (GeoERA) пројеката од чега ГЗС учествује у 5 од 15, и то три пројекта у области подземних вода (TACTIC, HOVER, RESOURCE), један пројекат у области геотермалне енергије (GeoConnect3d), и један пројекат у области минералних сировина (Mintell4EU). GeoERA програм ће се комплетирати почетком 2022. г.

У припреми је предлог новог програма који би омогућио формирање новог сета пројеката чија би реализација почела са 2022. г. У прилог припреми предлога програма објављен је Strategic Research and Inovation Agenda (SRIA), јануара 2021. г. У уводу документа се наводи: ''Да будемо спремни за будућност европског друштава и дамо бољи допринос конкурентности Европске уније, социјално благостање, управљање животном средином и међународним обавезама, EuroGeoSurveys, the Geological Survey of Europe, представља своју Стратешку агенду за истраживање и иновације. Овај документ чини основу и допринос истраживачким циљевима и задатацима европских геолошких завода, и њихов положај у Европском оквирном програму за истраживање и иновације - Horizon 2021 - 2027. Овај вишегодишњи план даје оквир како да геолошки заводи Европе заједно могу имати кључну улогу у интегрисању амбициозних циљева ЕУ за изградњу флексибилног и отпорног друштва са просперитетним економским растом. Дискутована је стратегија EGS-a и оквири за рад дати EGS статутом. Директори су својим гласовима на предложен материјал одредили смернице за даљу припрему новог програма. Усвојен је извештај о раду EGS-a за 2020.г.

Наш главни циљ биће примена иновативних решења заснована на истраживању и иновацијама за сигурност природних ресурса (земља и тло, вода, енергија и сировине) и управљање (складиштење енергије, ублажавање утицаја природних и антропогених утицаја) ка осигуравању еколошке одрживости и социјалне добробити и напретка у дигиталној ери.

05.03.2021.

Рабреновић: Залог за будућност

Директор Геолошког завода Србије, проф. др Драгоман Рабреновић рекао је да доношењем новог унапређеног и савременог Закона о рударству и геолошким истраживањима и читавог сета нових подзаконских аката и увођењем електронског рударства повећаће се сигурност инвестиционих улагања у рударски сектор и домаћинско планирање и чување нашег минералног блага.

Рабреновић: Залог за будућност

 • Дефинисаћемо дугорочне циљеве развоја рударства и геолошких истраживања минералних ресурса и пројекцију потреба за свим врстама минералних сировина узимајући у обзир технички и технолошки развој не само применом у коповима и преради тих сировина, већ и могућу супституцију истих у индустрији Србије. Тиме ће се створити бољи услови за ефикаснија и рационалнија геолошка истраживања минералних сировина, рекао је Рабреновић у интервјуу за специјално издање магазине „Корд“ посвећено рударству.

Директор Геолошког завода рекао је да уколико Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике жели да Геолошки завод буде присутан кроз Закон потребно је оснажити Геолошки завод кроз кадровско и техничко занављање.

 • Чињеница је да је геолошка организација држава Европске уније дала 2015. године Геолошком заводу равноправно чланство, иако Србија још није члан ЕУ, показује изузетан значај који се придаје нашим минерално-сировинским потенцијалима, рекао је Рабреновић у интервјуу за специјално издање магазине „Корд“ посвећено рударству.

12.02.2021.

Михајловићева: Нема развоја рударства без снажног и препознатљивог Геолошког завода Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да постојећи удео рударства у БДП-у, који износи 1,9 одсто, може за три године да се повећа на 3,5 до четири одсто и да важну улогу у томе има Геолошки завод Србије.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

 • Дaнашњи састанак са представницима Геолошког завода Србије један је од најважнијих састанака од како је формирано ново Министарство рударства и енергетике.Нема развоја рударства ако Геолошки завод Србије не добије своје право место, ако не буде много препознатљивији и незаобилазна адреса за све који раде било шта у области рударства у Србији, рекла је Михајловићева после састанка.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

Нема развоја рударства ако Геолошки завод Србије не добије своје право место, ако не буде много препознатљивији и незаобилазна адреса за све који раде било шта у области рударства у Србији”, рекла је Михајловићева после састанка.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

Она је истакла да је улога Геолошког завода веома значајна и да је потребно да ова институција буде присутнија на свим државним пројектима, не само у области рударства, него и у инфраструктури.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

 • Почетак свега је израда измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, а морамо да имамо и јасније критеријуме по питању истражних права. Људи у заводу дају свој максимум, али ми желимо да уз подршку државе тај максимум буде још већи и сигурна сам да заједно можемо да покренемо ствари, рекла је Михајловићева.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

Директор Геолошког завода Србије, Драгоман Рабреновић, захвалио је потпредседници Владе и њеном тиму на данашњем састанку, и истакао да је данас покренуто неколико важних питања, укључујучи измене Закона о рударству и геолошким истраживањима, као и већу препознатљивост Геолошког завода Србије, имајући у виду капацитете и међународну репутацију ове институције.

Михајловићева: Стратешко партнерство са САД и канцеларија за сарадњу потребни зарад још бољих односа

Преузето са сајта mre.gov.rs, понедељак, 18. Јануар 2021.

01.02.2021.

Михајловићева: Нови закон о рударству обезбедиће више инвестиције и нова радна места

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас у Привредној комори Србије презентацији и јавној расправи о изменама и допунама закона о рударству и геолошким истраживањима.

Михајловићева: Нови закон о рударству обезбедиће више инвестиције и нова радна места

Михајловићева је овим поводом изјавила да су закони које је Министарство рударства и енергетике припремило, а реч је о четири основна закона, база и основа за више инвестиција и нова радна места у Србији.

 • Да бисмо дошли до измена и допуна, радили смо заједно са привредом и свим важним институцијама. Закон који данас представљамо је модеран закон, који ће омогућити сигурност за инвеститоре, да ефикасно и брзо могу да уђу у истраживања, а касније и у експлоатацију. Даље, на један домаћински начин коначно ћемо управљати минералним ресурсима, с обзиром на то да данас наше резерве вреде 200 милијарди долара. Треће, изменама ћемо омогућити убрзану процедуру за сваког инвеститора, уводимо електронско рударство, неке поступке смо укинули, за неке скратили време, и дубоко верујем да ће за месец, месец и по дана, инвеститори моћи да добију све потребно да крену у рударски пројекат. Kапа свега је заштита животне средине. Kроз цео закон смо обавезали све да заштита животне средине буде додатно испоштована кроз дефинисане процедуре, рекла је она.
Михајловићева: Нови закон о рударству обезбедиће више инвестиције и нова радна места

Михајловићева је подсетила да је 2015. године удео рударства у БДП-у износио 2,1%, док је прошле године то било 1,6%.

 • Верујем да можемо да увећамо удео рударства у БДП-у, наш циљ је да за четири године он буде 4%. Још једна новина овог закона је и оснивање рударско-геолошке коморе, као што је имају и инжењери. Kомора ће се бавити едукацијом рудара и геолога, али и издавањем лиценци, док ћемо Геолошком заводу вратити значајну улогу јер ту се налази наша национална база, рекла је Михајловићева.
Михајловићева: Нови закон о рударству обезбедиће више инвестиције и нова радна места

Марко Чадеж, председник ПKС, захвалио је привредницима што ће данас учествовати у јавној расправи и дати своје мишљење.

 • Сврха сваке јавне расправе је да се привреда укључи заједно са Владом и ресорним министарствима, да се види која су решења добра, шта је добро за предвидивост пословања, шта је још потребно дефинисати. То бих волео и данас да чујем од привредника. У овом сектору послује око две хиљаде компанија, које имају око 9,5 милијарди пословног прихода. ПKС окупља разне секторе и требало би да гледамо да паралелно са инвестицијама у рударство то даље добро искористимо, као што је на пример литијум. То су стратешки важне ствари за нашу привреду и зато је и овај закон важан, рекао је Чадеж.

Директор Геолошког завода, проф др Драгоман Рабреновић, захвалио се Потпредседници Владе Србије и министарки рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић на учествовању у јавној расправи.

Михајловићева: Нови закон о рударству обезбедиће више инвестиције и нова радна места
 • Уверен сам да ће доношењем овог унапређеног и савременог закона створити неупоредиво бољи услови у погледу смањења ризика, сигурност инвестиционих улагања у рударски сектор као и у области ефикаснијих и рационалних истраживања минералних сировина и геотермалних ресурса. Пошто је Завод основан по основу Закона о рударства и геолошким истраживањима као Национална геолошка кућа, видимо свој удео у праћењу истраживања, од издавања аката са информацијама за израду пројеката и планирања извођења геолошких радова, преко надзора у геолошким истраживањима до ревизије и одбране елабората а у складу са Европском и светском праксом а уз стручну контролу самог министарства. Новим законом о геолошким истраживањима поред инкорпорирања минералне политике која ће обезбедити ради атрактивности улагања у рударску индустрију најбоља решења везана за издавање одобрења за геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина путем електронског сервиса е-рударство, усклађивање закона о рударству са прописима Европске уније, нарочито у области заштите животне средине. И на крају надам се да ће ова дискусија имати конструктиван карактер и да ћемо заједничким снагама у што краћем року добити регулативу која ће бити по мери државе и инвеститора и одговарати савременим законима у свету .

 

19.08.2020.

НОВО ИЗДАЊЕ ГЕОЛОШКОГ ЗАВОДА СРБИЈЕ
ИСТРАЖИВАЊЕ НУКЛЕАРНИХ МИНЕРАЛНИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ

Из штампе је изашло издање књиге под називом ИСТРАЖИВАЊЕ НУКЛЕАРНИХ МИНЕРАЛНИХ РЕСУРСА СРБИЈЕ, издавач је Геолошки завода Србије, а аутори су: Проф. др Раде Јеленковић, редовни професор, Рударско-геолошки факултет, Гојко Рончевић, дипломирани инжењер геологије, пензионер, и др Јован Ковачевић, виши научни саветник, Геолошки завод Србије. Циљ израде ове монографије да се представе јавности резултати геолошких истраживања урана и торијума Србије у временском периоду од 1948-2020. године. За објављене резултате, поред аутора, заслужни су многи истраживачи, различитих специјалности који су радили на истраживањима нуклеарних минералних сировина.

Монографија приказује резултате истраживања нуклеарних минералних сировина Србије у оквиру четири поглавља:

 1. Основе геохемије урана и торијума и типови лежишта;
 2. Регионална геолошка истраживања минерализације урана и торијума у Србији, примењене методе истраживања и остварени степен истражености;
 3. Полудетаљна и детаљна геолошка истраживања нуклеарних минералних сировина Србије са приказом рудних лежишта и значајних појава урана и торијума;
 4. Оцена истраживања нуклеарних минералних ресурса Србије.
 Ново издање Геолошког завода Србије

Ново издање Геолошког завода Србије

Изражена је захвалност рецензентима др Радулу Поповићу, научном саветнику, редовном члану Академије инжењерских наука Србије и др Милосаву Симићу, научном саветнику, на критичком прегледу рукописа, и бројним сугестијама у одличној сарадњи са ауторима.

Aутори се захваљују и за финансијску помоћ Институту за рударство и металургију Бор, који је финансирао штампање ове монографије.

ПОГЛЕДАЈТЕ СТАРИЈЕ АКТУЕЛНОСТИ

 Врх стране
 Министарство рударства и енергетике BEWARE GeoEra Геолошки информациони систем Србије WEBGIS за геологију и рударство Јавне набавке Јавни тендери Укидање печата еУправа - исказивање интересовања за вакцинацију