MENI

Naslovna » Arhiva » Aktuelno

Aktuelno

20.12.2017.

MONOGRAFIJA – LEKOVITE VODE VOJVODINE KAO POTENCIJAL ZA RAZVOJ BANjSKOG TURIZMA

Iz štampe je 2017. godine izašla monografija „Lekovite vode Vojvodine kao potencijal za razvoj banjskog turizma“ autora mr Milana Tomića dipl.inž.geol. (Geološki zavod Srbije) i profesora dr Milojka Lazića, dipl.inž.geol.(Rudarsko geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu). Monografiju je izdala “Zadužbina Andrejević”. Ova monografija je proistekla iz višegodišnjih istraživanja vezanih za potencijale termomineralnih-lekovitih voda na prostoru Vojvodine koja su rađena za potrebe Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine. U ovim istraživanjima, pored zaposlenih iz Geološkog zavoda Srbije i Rudarsko-geološkog fakulteta, učestvovali su i stručnjaci sa Medicinskog fakulteta.

 Monografija (korice) „Lekovite vode Vojvodine kao potencijal za razvoj banjskog turizma“

Monografija (korice) „Lekovite vode Vojvodine kao potencijal za razvoj banjskog turizma“

U monografiji su prikazani način i uslovi formiranja termomineralnih-lekovitih voda na prostoru cele Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i njihova medicinska svojstva. Dobijeni rezultati ovih višegodišnjih istraživanja su veoma značajni i korisni za opšte dobro AP Vojvodine, kao i cele Republike Srbije, kako sa apekta primenljivosti lekovitih voda, tako i sa aspekta turizma.

 Promocija monografije u Zadužbini Ilije M. Kolarca

Promocija monografije u Zadužbini Ilije M. Kolarca

12.12.2017.

Poseta Geološkog zavoda Srbije Geološkom insstitutu u Minsku

Na poziv Republičkog unitarnog preduzeća „Naučno-proizvodni centar za geologiju“, direktor Geološkog zavoda Srbije Prof. dr Dragoman Rabrenović i savetnica za međunarodnu saradnju Aleksandra Gulan, dipl. inž. geologije boravili su u Belorusiji od 28- 30. novembra 2017. godine povodom proslave 90. godina Instituta za geologiju u Minsku.
U pozivnom pismu Instituta za geologiju u Minsku bilo je predviđeno sledeće:

 1. Pozdravni govor – obraćanje direktora GIS, koji je ispred Geološkog zavoda Srbije pozdravio svečani skup koga su činili Ministar prirodnih resursa i zaštite životne sredine, predstavnici Akademije nauka Belorusije, direktor instituta i brojne zvanice i čestitao jubilej 90. godina postojanja Instituta u Minsku. Pred direktora Geološkog zavoda Srbije svečanosti su prisustvovali predstavnici geoloških zavoda i instituta regiona (Rusija, Kazahstan i Ukrajina).
 Poseta Geološkog zavoda Srbije Geološkom insstitutu u Minsku   Poseta Geološkog zavoda Srbije Geološkom insstitutu u Minsku

Pozdravni govor direktora Geološkog zavoda Srbije povodom jubileja Geološkog instituta u Minsku

 1. Posle svečanog programa u Geološkom institutu nastavljen je razgovor sa beloruskim kolegama o modalitetima saradnje na bazi potpisanog Memoranduma između našeg Zavoda i Instituta u Minsku koji je potpisan 2014. godine. Nominovana je saradnja u oblasti aerokosmičke geologije. Dogovoreno je da kolega Andrej Roumaldovič sačini program saradnje koji će kroz 10. dana biti dostavljen Geološkom zavodu Srbije na razmatranje.
 2. Drugog dana posete, delegacija Geološkog zavoda Srbije, zajedno sa kolegama iz Minska posetila je Nacionalni park Berinski gde je nastavljen razgovor o saradnji.
 Poseta Geološkog zavoda Srbije Geološkom insstitutu u Minsku   Poseta Geološkog zavoda Srbije Geološkom insstitutu u Minsku

Ekološki centar Nacionalni park (prostrane močvare)

15.09.2017.

OBAVEŠTENјE

Geološki zavod Srbije biće domaćin jesenjeg godišnjeg skupa organizacije EuroGeoSurveys (Evropskih geoloških zavoda) koji će se održati od 10-13. 10. 2017. godine.

 • 43 EuroGeoSurveys General Meeting (EGS), 11.10.2017.
 • 43 Directors Workshop – Mineral Resources Potential – Istraženost, značaj i perspektive, 11.10.2017.
 • Terenska ekskurzija, 12-13.10.2017.

15.09.2017.

OBAVEŠTENјE

Povodom jesenjeg godišnjeg skupa organizacije Evropskih geoloških zavoda, Geološki zavod sa suorganizatorima organizuje izložbu u Domu Narodne Skupštine Srbije na temu „Geologija Srbije“. Svečano otvaranje je predviđeno 11.10.2017. godine u 18,30 časova a izložba će trajati do 25.10.2017. godine.

20.07.2017.

Potpisan sporazum o saradnji između Slovačkog geološkog instituta Dionýz Štúr i Geološkog zavoda Srbije

Na obostranu inicijativu dva zavoda, u prisustvu G-dina Siniše Tanackovića, pomoćnika ministra - Sektor za geologiju i rudarstvo, i Jelene Milenković, šefice Odseka za geološka istraživanja Ministarstva rudarstva i energetike RS, potpisan je sporazum o saradnji dva zavoda u oblasti geoloških istraživanja. Sastanak je održan u prostorijama Geološkog zavoda Srbije 13. juna 2017. godine.

Prisutnima su se obratili G-din Siniša Tanackovića, pomoćnik ministra, Prof. Dr Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije, i G-din Branislav Zec, direktor Državnog geološkog instituta Slovačke.

 Potpisan sporazum o saradnji između
Slovačkog geološkog instituta Dionýz Štúr i Geološkog zavoda Srbije

G-din Branislav Zec, direktor Državnog geološkog instituta Slovačke, i Prof. Dr Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije

Po potpisivanju saradnje, date su ideje za tematske oblasti saradnje (geologija Karpato-balkanida; laboratorijska saradnja; ekogeologija; hidrogeologija; i ostale oblasti).

12.07.2017.

Geološki zavod Srbije na stručnom skupu ''Geologija Republike Srpske i regiona'' u Banja Luci

Delegacija Geološkog zavoda Srbije, na poziv Geološkog zavoda Republike Srpske i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske prisustvovala je stručnom skupu ''Geologija Republike Srpske i regiona'' održanog 16. juna 2017. godine. Tom prilikom obeleženo je 25 godina rada Geološkog zavoda Republike Srpske, i prezentovani su plenarni referati Geoloških zavoda i instituta zemalјa regiona.

U ime Geološkog zavoda Srbije skupu se obratio Prof dr. Dragoman Rabrenović.

Direktor Geološkog zavoda Republike Srpske uručio je Povelјu Geološkom zavodu Srbije za uspešnu saradnju.

 Geološki zavod Srbije na stručnom skupu
''Geologija Republike Srpske i regiona'' u Banja Luci

U okviru promocije Geološkog glasnika 37-Nova serija 5, dr. Bojan Glavaš-Trbić iz Geološkog zavoda Srbije je izložio ''Rezultate istraživanja donjeg Podrinja, Geološka karta Srbije i Republike Srpske-BiH 1:50 000. list Zvornik'' (autori: Bojan Glavaš-Trbić, Dragan Mitrović, Divna Jovanović, Spasoje Glavaš, Slavica Đajić, Ljubomir Gajić, Danica Popović, Evica Divković-Golić, Cvjetko Sandić).

Direktori Geoloških zavoda Srbije i Republike Makedonije potpisali su sporazum o saradnji.

10.10.2016.

Državni službenici Geološkog zavoda Srbije na stručnom usavršavanju u Kini

Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine poverilo je Razvojno istraživačkom centru Kineskog geološkog zavoda organizaciju Seminara ''Geološki zavodi i rukovođenje mineralnim resursima za državne službenike zemalјa duž 'jedan pojas jedan put' pravca ('the Belt and Road')'' u Pekingu u trajanju od 9. do 29. septembra 2016.god. Četvoro zaposlenih državnih službenika Geološkog zavoda Srbije imalo je priliku da pohađa seminar na kome su predavači bili eksperti iz Ministarstva za zemlјište i resurse Narodne Republike Kine, Kineskog geološkog zavoda i Instituta za geofizička i geohemijska istraživanja.

 Polaznici Seminara ''Geološki zavodi i rukovođenje mineralnim resursima 
za državne službenike zemalјa duž 'jedan pojas jedan put' pravca ('the Belt and Road')''     DPolaznici Seminara ''Geološki zavodi i rukovođenje mineralnim resursima za državne službenike zemalјa duž 'jedan pojas jedan put' pravca ('the Belt and Road')''

Polaznici Seminara ''Geološki zavodi i rukovođenje mineralnim resursima
za državne službenike zemalјa duž 'jedan pojas jedan put' pravca ('the Belt and Road')''

 uručeni su Geološki atlasi Srbije 1:2 000 000 u ime Geološkog zavoda Srbije     uručeni su Geološki atlasi Srbije 1:2 000 000 u ime Geološkog zavoda Srbije

Prof dr. Vangu (Prof Xueqiu Wang), Institut za geofizička i geohemijska istraživanja,
i d.r Davenu (dr Liu Dawen), Kineski geološki zavod,
uručeni su Geološki atlasi Srbije 1:2 000 000 u ime Geološkog zavoda Srbije

Predavanja su bila usklađena relevantnim tematskim oblastima kao što su: razvoj i primena sistema za terensko digitalno geološko kartiranje, primena tehnologija aero geofizike i dalјinske detekcije za potrebe zmlјišta i resursa Kine, geofizička i geohemijska istraživanja Kine, regulativa u oblasti rudarstva i mineralnih resursa Kine, itd.

Pored predavanja, polaznici Seminara imali su priliku da posete Zijin rudnik (Zijin Group Co. LTD) u Fudžijan oblasti na jugu Kine, da učestvuju na Kongresu i sajmu rudarstva Kine u Tijanđinu, i da posete Institut za geofizičko i geohemijsko istraživanje u Langfangu u Hebei oblasti.

 Polaznici Seminara u poseti rudniku zlata, bakra i cinka, Zijin    Polaznici Seminara u poseti rudniku zlata, bakra i cinka, Zijin

Polaznici Seminara u poseti rudniku zlata, bakra i cinka, Zijin

 Polaznici seminara na Kongresu Rudarstva Kine 2016.te     Polaznici seminara na Kongresu Rudarstva Kine 2016.te

Polaznici seminara na Kongresu Rudarstva Kine 2016.te

 sastanak sa predstavnicima Republike Srbije, Republike Srpske, Republike Crne Gore, i Irana

Za vreme Kongresa, na inicijativu kolega
iz Kineskog geološkog zavoda održan je
sastanak sa predstavnicima Republike Srbije, Republike Srpske,
Republike Crne Gore, i Irana
a sa temom mogući zajednički projekti

Pored poseta geološkim muzejima, arhivi i fondu geološkog materijala, organizator je učinio napor da približi kulturu i istoriju Kine polaznicima Seminara posetama nekih od značanih lokacija kao što su Veliki kineski zid, Zabranjeni grad, i Haka etno selo.

 Polaznici Seminara u Vulkanskom parku

Polaznici Seminara u Vulkanskom parku

 Detalј iz Geološkog parka pri Fondu za materijanu dokumentaciju

Detalј iz Geološkog parka pri Fondu za materijanu dokumentaciju

Geološki zavod Srbije imao je prezentaciju na Kongresu i sajmu rudarstva Kine (2016 China Mining Congress and expo) pod naslovom ''Geološki zavod Srbije u okviru 'jedan pojas jedan put' inicijative.

Seminar je uspešno kompletiran završnom ceremnojom uz uručenje sertifikata polaznicima u prostorijama Kineskog geološkog zavoda.

 Ceremonija zatvaranja Seminara, i uručenja sertifikata    Ceremonija zatvaranja Seminara, i uručenja sertifikata

Ceremonija zatvaranja Seminara, i uručenja sertifikata
o kompletiranom Seminaru, ekipa Geološkog zavoda Srbije
(Vuk Kasalica, JelenaKokot, Milan Tomić, Aleksandra Gulan)

Prilikom boravka u Pekingu, državni službenici Geološkog zavoda Srbije imali su čast i zadovolјstvo da budu srdačno primlјeni od strane Ambasadora Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini, G-dina Milana Bačevića i njegove supruge, kojima su preneli pozdrave rukovodstva i zaposlenih Zavoda.

 Ambasador, G-din Milan Bačević i ekipa Geološkog zavoda Srbije

Ambasador, G-din Milan Bačević i ekipa Geološkog zavoda Srbije

Ovo je još jedan primer u nizu uspešne saradnje Narodne Republike Kine i Republike Srbije koji je usledio po potpisivanju memoranduma o saradnji 2013.god. a potpisanim između tadašnjeg Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i Ministarstva zemlјe i resursa Narodne Republike Kine, kao i između Geološkog zavoda Srbije i Kineskog geološkog zavoda. Takođe, ostvareni su profesionalni kontakti sa ostalim mnogobrojnim polaznicima Seminara kojih je bilo oko 120 u četiri tematske grupe.

29.06.2016.

Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Delegacija Geološkog zavoda Srbije, Predrag Mijatović, dipl.inž.geol. zamenik direktora i Aleksandra Gulan, dipl.inž.geol.-savetnik za međunarodnu saradnju, boravila je u Langfangu od 10-17.5.2016. na poziv i u organizaciji Instituta za geofizička i geohemijska istraživanja Narodne Republike Kine (IGGE) i Internacionalnog centra za globalnu geohemiju (ICGG UNESCO).

Povod za posetu naše delegacije NR Kini bio je, u prvom redu, prisustvo ceremoniji potpisivanja sporazuma o osnivanju Internacionalnog centra za globalnu geohemiju, između UNESCO-a i ICGG-a, Ministarstva zemlјišta i resursa Narodne Republike Kine. Sporazum o osnivanju međunarodnog centra potpisali su u ime UNESCO-a Dr Flavia Schegel i ICGG-a Dr Cao Weixing, the Vice minister of Ministry of Land & Resources of Chinese Government

 Dr Flavia Schegel i Dr Cao Weixing    Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Dr Flavia Schegel i Dr Cao Weixing (levo)

Dr Flavia Schegel, Assitent Director-General for Natural Sciences-UNESCO i Dr Jiang Daming, Minister of Land and Resources PR China (desno)

Ceremoniju svečanog početka rada Internacionalnog centra za globalnu geohemiju otkrivanjem ICGG UNESCO svečane ploče ozvaničili su Dr Flavia Schegel - UNESCO i Ministar za zemlјište i resurse NR Kine Dr. Jiang Daming.

 Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Delegacija Geološkog zavoda Srbije prisustvovala je i Workshop-u o iskustvima iz više zemalјa u izradi geohemijskih karata različitih razmera. Predavanja su održali predstavnici geoloških službi, zavoda i instituta iz: Kine, Grčke, Meksika, Bolivije, Perua, Mongolije, Rusije, SAD, Australije. Na kraju predavanja, učesnicima kursa uručeni su Sertifikati za učešće na kursu Internacionalnog centra za globalnu geohemiju.

 Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Ispred organizatora,sertifikate o učešću dodelјivao je Prof Dr Wang Xueqiu
Co-leader za IUGS/IAGC radnu grupu za Globalne geohemijske osnove,
Izvršni direktor UNESCO internacionalnog centra za Globalne geohemijske osnove, i
Direktor Odelјenja za primenjenu geohemiju Instituta za geofizička i geohemijska istraživanja (IGGE)

U pauzi kursa delegacija Geološkog zavoda Srbije održala je radni sastanak sa predstavnicima Kineskog geološkog zavoda i IGGE Dr Liu Dawen, Prof Dr Wang Xueqiu, i Dr Zhou Jian. Tema sastanka bila je procedura oko započinjanja realizacije zajedničkog projekta 'Geohemijska karta Srbije' i opremanje hemijske laboratorije Geološkog zavoda Srbije savremenom opremom.

 Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Dr Liu Dawen, Aleksandra Gulan, Prof Dr Wang Xueqiu, Predrag Mijatović, i Dr Zhou Jian

Na kraju sastanka predstavnici IGGE najavili su posetu Geološkom zavodu Srbije tokom avgusta meseca 2016.

 Delegacija Geološkog zavoda Srbije u kineskom Institutu za geofizička i geohemijska istraživanja

Detalјi službene posete, ICGG UNESCO
Na poziv i u organizaciji IGGE domaćinina, delegacije iz Rusije, Mongolije, Grčke, Nemačke, Australije, SAD, Perua, Meksika, Brazila, Kolumbije, Južne Afrike, Namibije, Liberije, Zambije, Zimbabvea, Madagaskara, Turske, Irana, i Srbije, kao i kolege iz nekih od kineskih geoloških institucija

18.12.2015.

Međunarodna saradnja Geološkog zavoda Srbije

U zvaničnu posetu, u Geološki zavod Srbije (GZS) 18.12.2015. godine doputovala je delegacija Instituta za geofizička i geohemijska istraživanja (IGGE) iz Narodne Republike Kine, koju je predvodio dr Xueqiu Wang, direktor Sektora za primenjenu geohemiju, i gospodin mr Zhou Jian.

Sastanku su prisustvovali Siniša Tanacković, pomoćnik ministra MRE i Jelena Milenković, šef odseka za geologiju, MRE.

Cilј posete dr Xueqiu Wang je bilateralna saradnja koja se sprovodi na osnovu Memoranduma o saradnji (MoU) između Geološkog zavoda Srbije i Geološkog zavoda Kine potpisanog 04.11.2013. godine. Geološki zavod NR.Kine (CGS) sačinjava 27 institucija, a IGGE je povezan sa CGS u okviru grupe od trinaest istraživačkih instituta kineske Akademije geoloških nauka (CAGS), čije nadležno ministarstvo je kinesko Ministarstvo za zemlјište i resurse.

Obe strane su radile na usaglašavanju teksta Sporazuma za izradu projekta Geohemijska karta Srbije, a na bazi odobrenja od strane Ministarstva rudarstva i energetike (broj: 401-00-00249/2014-08 od 8.9. 2014). Odlučiće se za onu razmeru Geohemijske karte koja je prihvatlјiva za Srbiju. Predviđeno je da će kineska strana ovim projektom donirati opremu za laboratoriju Geološkog zavoda Srbije, kao i da će snositi sve troškove eventualnog boravka kineske strane u Srbiji.

 Međunarodna saradnja Geološkog zavoda Srbije

Sastanak je vodio Direktor Geološkog zavoda Srbije,
Prof. dr Dragoman Rabrenović

Cilј ovog skupa bio je upoznavanje istraživačkih iskustava GZS i IGGE u oblasti geohemijskog kartiranja, i mogućnostima za saradnju. Diskutovani su vidovi realizacije izgradnje laboratorijskih kapaciteta GZS.

27.05.2015.

Geološki zavod Srbije i EuroGeoSurveys

Geološki zavod Srbije posetila je delegacija EuroGeoSurveys-(EGS) iz Brisela, predvođena Generalnim sekretarom gospodinom Lukom Demikelijem. Tom prilikom, Geološki zavod Srbije organizovao je skup internacionalnog karatktera u zgradi Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj br. 11. Pored predstavnika EGSa skupu su prisustvovali direktori geoloških zavoda i instituta Republike Srbije, Republike Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Crne Gore, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

 Geološki zavod Srbije i EuroGeoSurveys

Sastanak je vodio Direktor Geološkog zavoda Srbije,
Prof. dr Dragoman Rabrenović

Geološki zavod Srbije je postao punopravni član EGS organizacije od marta 2015. godine.

EGS je neprofitabilna organizacija sa sedištem u Briselu, koja okuplјa 37 nacionalnih geoloških zavoda i nekoliko regoionalnih zavoda u Evropi obuhvatajući oko 20 000 kolega geološke struke. Organizacija obezbeđuje geološkim zavodima stručne, objektivne, odmerene, i praktične savete i informacije sa cilem pružanja pomoći pri rešavanju brojnih pitanja za potrebe donošenja relevantne nacionalne regulative kao i njene harmonizacije sa evropskim direktivama, kao i iznalaženje rešenja za mnogobrojna i raznovrsna pitanja iz delokruga užih stručnih geoloških oblasti. EGS ima aktivnu ulogu u promociji geologije u Evropi kao i globalno.

 Geološki zavod Srbije i EuroGeoSurveys

dr Luca Demicheli, Generalni sekretar, Celine Andrien, šef admisnistracije,
Prof. dr Josip Halamić i dr Hazim Hrvatović, članovi upravnog odbora EGSa

 Geološki zavod Srbije i EuroGeoSurveys

Prof. dr Dragoman Rabrenović, Predrag Mijatović, dr Dejan Barjaktarović,
Dragan Mihajlović, dr Jovan Kovačević, direktori Geološkog zavoda Srbije

Cilј ovog skupa bio je upoznavanje uloge EGS-a u evropskim razmerama, prvenstveno sa mogućnostima za saradnju zavoda. Razgovaralo se o potrebi saradnje geoloških zavoda zemalјa Zapadnog Balkana. Direktori zavoda, predstavnici Ministarstva i članovi GZS su pozvani da uzmu učešće u vidu diskusija.

Po uspešnom završetku skupa, gosti su imali priliku za kratku posetu Geološkom zavodu Srbije.

 Geološki zavod Srbije i EuroGeoSurveys

Detalј sa internacionalnog skupa održanog 27 maja 2015.
u organizaciji Geološkog zavoda Srbije

 Vrh strane
 • Ministarstvo rudarstva i energetike
 • BEWARE
 • Geološki informacioni sistem Srbije
 • WEBGIS za geologiju i rudarstvo
 • Javne nabavke
 • Ukidanje pečata